Teambuilding – Fiță sau Necesitate?
Team buiding, un termen ce a devenit foarte la modă în ultimii ani, derivă de la cuvântul echipă. De altfel, aşa cum sugerează şi numele în traducere mot-a-mot, termenul face referire la modalități și procese de construire a unei echipe eficace, într-un alt mediu decât cel cu care angajații sunt obișnuiți. Un exerciţiu de teambuilding poate ajuta la crearea unei unităţi cu o coeziune puternică, care să urmeze un ţel şi un scop comun, iar prin întregul proces țintește dezvoltarea sentimentului de unitate al echipei. Când încercăm să construim o echipă, este important să identificăm corect punctele tari şi punctele slabe ale fiecărui membru al echipei. Acest lucru ne va permite pe viitor să le alocăm corect sarcini pe care aceștia le vor putea duce la capăt cu succes.
Pentru mulți termenul de teambuilding nu spune prea multe. A intrat în țara noastră odată cu multinaționalele mari care doreau să-și formeze echipele, să și le descopere sau să le evalueze într-un cadru ceva mai diferit decât cel de la birou. Alții spun că e doar un alt prilej pentru distracție, de genul „hai să ne petrecem timpul și la mare sau la munte, nu numai la birou ☺ ”. Tot teambuilding se numește în România și ieșitul pentru un weekend în Arieșeni, Predeal sau Mamaia. O ieșire care nu presupune program sau teste, doar relaxare, mâncare, băutură și voie bună. Dar oare ce obținem…?
Talente sau abilități ascunse pot fi descoperite și în situații limită, atunci când nivelul de presiune este intens, dar diferit față de cel cu care sunt obișnuiți, iar un teambuilding plin de surprize poate fi un prilej de a cunoaște și alte laturi ale personalității membrilor echipei. Dacă vrem ca acest proces să fie unul eficient, din care echipa să câștige și altceva decât distracție, atunci este nevoie de „o ieșire” organizată, cu echipe de traineri pregătiți, care să cunoască obiectivele și nevoile punctuale ale echipei. Aceștia vor avea sarcina ca pe parcursul derulării exercițiilor să coordoneze și să conducă întreg setul de activități în direcția în care echipa să experimenteze și să asimileze elemente noi, necesare dezvoltării și funcționării eficiente ulterioare ale acesteia, ca un întreg.
Toate momentele și amintirile cu care membrii echipei rămân după un astfel de eveniment își vor pune inconștient amprenta pe comportamentul și deciziile pe care aceștia le vor lua în activiățile de zi cu zi. Acesta este scopul unor astfel de ieșiri, iar rezultatul lor face diferența și răspunde la întrebarea „Fiță sau Necesitate?”.