Informația este de ceva vreme esența oricărei activități, iar protejarea acesteia devine, și în peisajul autohton, o activitate din ce in ce mai complexă și mai importantă a fi îndeplinită cu succes. Migrația forței de muncă, concurența neloială, climatul economic, etc. fac din ce în ce mai dificilă protejarea informației din punct de vedere al accesului si al distribuirii.
Dar Sistemul de Management al Securității Informației nu se referă numai la protejarea informației împotriva furtului, ci și la protejarea acesteia de diverși factori care ar putea-o deteriora sau chiar distruge in totalitate. Această protecție se referă atât la suporturile de stocare electronice, cat și la cele tradiționale, cu accent pronunțat pe primele, datorita complexității și a nenumăratelor posibilități de asigurare a securității informației și de distrugere a acestei securități în același timp.
Soluțiile identificate și implementate de către organizații sunt de obicei răspuns la unele incidente, sau asigurarea împotriva celor mai frecvente tipuri de riscuri ale securității informației. Chiar dacă acest tip de protecție a datelor este eficient pe termen scurt si nu necesită investiții considerabile, accentul se pune din ce in ce mai mult pe asigurarea unui Sistem de Management al acestor tehnici, sistem menit sa creeze coeziune, viziune, interdependență și să creeze posibilitatea de a fi evaluat pentru conformare. Sistemul de Management al Securității Informației bazat pe standardul SR EN ISO/IEC 27001:2018, permite de asemenea și personalului nespecializat în IT să aibă cunoștință despre responsabilitățile si drepturile individuale in aria asigurării Securității informaționale și permite conducerii un control mai eficient și o viziune mai clara asupra activităților care fac parte din Managementul Securității Informației.