Acum că ai răsfoit internetul cu tot ce era posibil și imposibil despre cum să te prezinți la interviul de angajare, teoretic ești pregătit pentru orice avalanșă de întrebări venite din partea recruterului… SAU NU!
Ce te faci când informațiile adunate se bat cap în cap? Când o sursă îți spune că e foarte bine să faci un lucru anume și altă sursă îți spune că e total greșit?
Spre exemplu, auzim adesea că limbajul nonverbal este foarte important, prin urmare trebuie să acordăm atenție sporită tuturor gesturilor care ne pot trada în timpul interviului. Perfect de acord însă ce ne facem noi recruterii când avem în față un candidat care stă înlemnit de frică să nu trădeze vreo spusă? Cum reacționează recruterii când adresează o întrebare aparent banală, iar candidatul răspunde cu o frază perfect cosmetizată găsită pe internet?
Într-adevăr, ținem cont și evaluăm unele aspecte legate de poziția corpului, strângerea mâinii, ținută, prezentare, limbaj, etc… însă vă propun să gândim logic următoarea situație: te prezinți impecabil la interviu, ai un limbaj demn de nota 10, poți să îmi oferi răspunsuri înainte de a-ți adresa întrebarea, poziția corpului nu trădează absolut nimic, totul este exemplar și iată mult doritul rezultat, ai obținut postul!
Ce faci când îți dai seama că ai primit postul pentru ceva ce nu te reprezintă? Cum te simți când îți dai seama că trebuie să porți ținute similare cu cea la 4 ace de la interviu când tu ești confortabil doar în blugi și pulover? Foarte probabil să rămâi dezamăgit și să te gândești că nu a meritat efortul.
Vă propun să vă gândiți de două ori înainte de a aplica pentru orice post văzut, analizați ce presupune jobul, care sunt responsabilitățile, ce caută angajatorul. Luați în calcul toți factorii care vin la pachet cu acel job.
Pentru că fiecare recruter observă lucrurile diferit îmi permit să vă comunic strict ce punctez eu într-un interviu.
Apreciez când interviul se poate derula asemenea unei discuții, nu a unui interogatoriu; apreciez ținuta adaptată postului pentru care se candidează; aspectul fizic îngrijit; punctualitatea și anunțarea eventualelor situații neprevăzute; apreciez sinceritatea și răspunsurile structurate; contactul vizual și atitudinea pozitivă.
Îmi displac candidații lipsiți de modestie, de maniere și bun simț; pot să îmi dau seama de cei care se străduiesc să atragă atenția sau cei care mint; nu îmi face plăcere să primesc candidați ajunși cu 30 de minute înaintea programării (cel mai probabil majoritatea avem timpul segmentat și ne simțim presați știind că ne așteaptă cineva nerăbdător); sunt dornică să te ajut când vine vorba de dezvoltarea ta profesională, însă complotul împotriva fostului angajator nu face parte din atribuțiile mele, deasemenea faptul că toate experiențele tale neplăcute cu foștii colegi de muncă mi-ar putea stârni suspiciuni mai ales când toată discuția noastră se rezumă la cât de “nașpa” a fost colectivul din care ai făcut sau faci parte încă.
Dacă ai nevoie de o părere sinceră despre ce să faci și ce să nu faci la un interviu de angajare cel mai bine este să întrebi o persoană care a fost sau este într-o poziție de recrutare.
Eu îți stau la dispoziție la adresa de email ionela.demian@corporactive.ro sau la numărul de telefon 0756 012 381.